Internet Radyosu Teknik Kurulumu ve Altyapısı
Birçok insan için internet üzerinden çalışan radyo kurmak gerçekten enteresan bir uğraşıdır. Herşeyin dijitale döndüğü şu günlerde klasik radyo istasyonları artık çok fazla dinlenir olmaktan çıkmışlardır. 21. yüzyılda her ne kadar araba sürerken klasik radyo istasyonlarının yeri devam etsede hemen hemen her platformda dijital radyolar büyük bir pay sahibidir. Internet üzerinden çalışan radyo kurmak esasında çok fazla sermaye gerektirmeyen, daha çok efor ve düzenleme gerektiren bir olgudur. İyi bir bilgisayara, hızlı bir internet bağlantısına ve iyi bir mikrofona sahipseniz, şimdiden internet radyonuzu kurmaya başlayabilirsiniz. Internet radyo kurmak için gerekli olan ekipmanların ve yazılımların listesi aşağıdaki gibidir.
En az i5 (tercihen Intel i7) işlemcili ve en az 8 GB (tercihen 16 GB) Ram sahip bir bilgisayar
Bilgisayara kurulu Sound Blaster Ses Kartı
Sennheiser Mikrofon
Tercihen 8 Mbit hızında bir ADSL Interner Bağlantısı
Winamp Shoutcast Eklentisi
WHMSonic veya benzeri bir yazılım ile hizmet veren bir sunucu
AutoDj Yazılımı
Bu yukarıdaki donanım ve yazılımlara sahipseniz ve kullanabileceğiniz sessiz bir odanız var ise hemen internet radyonuzu kurabilirsiniz. Burada karşınıza iki seçenek çıkmaktadır. Birinci seçenekte herşeyi AutoDj yazılımı kullanarak halledebilir ve sunucu desteğiyle tüm programlarınızı ve müzik parçalarınızı kayıt edebilir, sunucuya yükleyebilir ve 24 saat radyonuzun başında olmasanız bile radyonuzun otomatik çalmasını sağlayabilirsiniz. Burada ikinci seçenek ise küçük bir odayı bir nevi stüdyo gibi kullanmak ve mikrofonunuzu kullanarak sesli anonslar yapmak, hatta yeriniz müsait ise arada konuklar alarak tartışma ve haber programları yapmaktır. Tabiki bu durumda odayı mini bir stüdyoya dönüştürmeniz ve bunun için para harcamanız gerekecektir.
Bu durumda eğer stüdyo tarzı bir internet radyosu yaratmak istiyorsanız, normal bir radyo istasyonunda olması gereken tüm teknik özellikleride planlamanız gerekir. Öncelikle mikrofon kullanımında birden fazla mikrofon kullanmanız şart. Bir mikrofon program sunucusu tarafından kullanılırken, diğer mikrofon ise konular tarafından kullanılabilir. Eğer birden fazla konuk olabilecek programlar var ise o zaman ikiden fazla mikrofonda bulundurmak gerekebilir. Almanya’da farkı mikrofonlar bulmak mümkün ve radyo yayın kalitesi için dinamik mikrofonları tercih ediniz. Farklı mikrofon markaları mevcut ama Sennheiser en iyisi. Sennheiser 421 yıllardan beri kullanılan bir mikrofon. Daha ucuz bir şey ararsanız Shure Beta58A veya MXL BCD-1 tercih edebilirsiniz. Hepsi eski ama güvenilir mikrofonlardır. Tabi mikrofonları takmak için Boom Arm kullanmanız lazım Samson SP01 oldukça uygun bir ürün.
Elbette gerek mikrofonları, gerek bilgisayardan çalacağınız fon müzikleri vs bir araya getirmek için küçük bir ses masası veya mixer kullanmanız gereklidir. Bir ses mikseri, girişi birden çok ses kaynağından alır ve kullanıcıya son çıkışta hangi kanalları ve hangi seviyelerde kullanılacağını belirlemesini sağlar.
Bir mikser veya Konsol, birden fazla ses kaynağı kullanarak yayın yapan herhangi bir istasyon için gereklidir. Güzel bir karıştırıcı tüm ses kaynaklarını ve kolayca görülebilen seviye ölçüm cihazlarını barındıracak kadar geniş kanallara sahip olmalı dır ve bir diğer kullanışlı özellik ise, otomatik olarak stüdyo sesini kapatan monitör muting idir. Ayrıca ses resonansını yenecek şekilde olmalıdır.
Dijital ve analog mikserler mevcut. Genelde Bilgisayar ile bir kullanacaksanız Behringer DX2000USB Pro Mixer. Toplam 7 kanal var ve bu 7 kanalın ikisi mikrofon girişine uygun. Geri kalan kanallarada bilgisayar, dvd çalar vs ekleyebilirsiniz. Tabi daha pahalı ve daha güzel ses masalarıda var veya daha basit şekilde halletmekde mümkün. Çoklu ses kartları ve mixer yazılımları ilede bu sorun tamamen bilgisayar tabanlı hallolabilir. Sonuçta sizin bütçenize bağlı.
Daha fazla bilgi için [email protected] adresinden bizimle iletişime geçiniz
[…] alabilirsiniz. Donanım ekipmanı tarafımızdan satılmamaktadır ama gerekli donanımı Internet Radyosu Kurmak için Gerekli Teknik Altyapı Nedir isimli makalemizden öğrenebilirsiniz. Eğer bir sorunuz var ise bize danışmaktan çekinmeyiniz, […]